EL CENTRE
 
HISTÒRIA DEL CENTRE EXCURSIONISTA
   
Activitats realitzades
 
   

Aquesta és una síntesi, més o menys cronològica, de les activitats realitzades. Sens dubte quedaran per dir-hi algunes coses. Amb tot, hauríem d'afegir les actuacions i les tasques que s'esdevenien paral·lelament a la progressió d'aquestes activitats, com ara l'Aplec del Panellet de Sant Pere de Vallhonesta que s'ha anat celebrant de manera ininterrompuda gairebé al mateix temps que creixia l'entitat, així com el campament i els focs de camp als peus de l'ermita amb la Secció Infantil i els seus monitors la nit abans de la missa, el repartiment del panellet i les sardanes.Cal remarcar també les celebracions de l'Aplec de Castellet, un acte molt concorregut per tots els santvicentins; les festes del solstici d'estiu, la revetlla i els focs de Sant Joan; la confluïda Flama del Canigó; la castanyada de tardor; les trobades molt entusiastes i esperades de caire més social com la de can Paloma, que es van fer allà durant molts anys i que més tard van passar a celebrar-se a Vallhonesta amb arrossades i mongetades.
No podem oblidar tampoc les concorregudes Marxes de Regularitat, matinals, sortides nocturnes, és a dir, les activitats de senderisme del Centre. I la ja habitual participació a la Matagalls-Montserrat.
Els concursos de bolets, els de construcció de pessebres amb la participació entusiasta de molts socis enginyosos. Les exposicions de fotografies de temes ecològics i de muntanya. Les conferencies sobre gran nombre de qüestions, les projeccions de pel·lícules, grans reportatges, etc. a la sala de l'entitat i també en col•laboracions amb la Biblioteca Popular.
Així mateix, cal destacar l'esforç realitzat pels membres de les Seccions d'Arqueologia i d'Arts i Ciències per contribuir tots aquests anys en la conservació i la restauració de l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta, en totes les successives i, de vegades, llargues etapes. Així com també de la masia de can Campaner que ha esdevingut en magnífic refugi de la nostra entitat.
Tot això sense oblidar la il•lusió dipositada per aquesta secció en les excavacions de Castellet, en les quals van participar molt activament, i on es van posar al descobert part dels fonaments del castell que dóna nom al nostre poble.
La tradició del Centre Excursionista d'expansió i foment de l'excursionisme i la muntanya i de tot el millor que d'ells se'n deriva, fa que, ja des dels primers anys de la fundació de l'entitat, s'hagi gaudit d'una veritable escola de muntanya lligada a les Seccions Infantil i Juvenil, seccions amb futures promeses per al dia de demà.
Però la vida associativa de l'entitat té, com les marees, un fluig i alhora un refluig per tal de poder prendre nous aires i reprendre noves forces. Així, l'actual etapa es desenvolupa sense una gran secció d'aquestes característiques, secció a la qual, però, no s'ha renunciat i, per aquest motiu, s'estan ampliant les instal•lacions i s'ha construït un boulder on els més joves puguin iniciar-se amb precisió i concentració en la practica de l'escalada. Joves escaladors i muntanyencs que, al seu torn, prepararan els qui han d'anar venint.
En aquesta ampliació s'ha pensat també en el lloc precís on muntar el museu de l'entitat, format per un bon nombre de peces importantíssimes i interessantíssimes que esperem que puguin ser exposades ben aviat.